Home » Povijest » Povijest kluba

Mravi su u svoje povijesne knjige u protekloj sezoni upisali iznimne uspjehe – seniori su po prvi puta postali prvaci Hrvatske, obranili su naslov pobjednika Kupa Krešimira Ćosića, juniori su postali prvaci Europe, a kadeti prvaci Hrvatske.

Košarkaški klub Zagreb Croatia osiguranje osnovan je 1970. godine kao KK Siget. Od 1976. godine klub je nastupao pod imenom OKK Novi Zagreb. Marljivim radom postupno je prelazio u sve viši rang natjecanja, da bi 1989. godine izborio sudjelovanje u ligi dvanaest najboljih klubova ex-Jugoslavije, tada najjačem ligaškom natjecanju u Europi. Marljivost i radišnost postali su zaštitni znaci našega kluba. Stoga je, logično, za maskotu izabran – mrav, inače najčešći ‘kućni ljubimac’ u novozagrebačkim naseljima.

‘Mravi iz Trnskog’ od 1991. godine nose ime KK Zagreb. U Prvenstvu Hrvatske, od samoga početka, KK Zagreb je imao zapaženu ulogu, odmah uz bok velikana hrvatske klupske košarke – Cibone, Zadra i Splita. U sezoni 2007/08. klub je osvojio i svoj prvi veliki trofej, Kup Krešimira Ćosića. Čak petnaest puta Mravi su nastupili u poluzavršnici doigravanja i tek u prošloj sezoni uspjeli su otići korak dalje, izboriti samu završnicu, ali odmah i osvojiti naslov prvaka. U Kupu Hrvatske (danas Kup Krešimira Ćosića) klub je dvanaest puta sudjelovao na završnom turniru, tri puta je osvojio trofej (2008, 2010. i 2011.), a četiri je puta (1998, 2006, 2007. i 2009. godine) igrao u finalnim utakmicama.

U europskim kup-natjecanjima KK Zagreb sudjeluje od 1992. godine. Najveći je uspjeh vezan uz nastup u 1/4 finalu Kupa Radivoja Koraća 1993. godine, kada je zaustavljen od Barcelone. Istovjetan rezultat, plasman u 1/4 finale ostvaren je 2008. u FIBA Eurokupu, kao i 2010. u FIBA EuroChallenge kupu. Potpisom sponzorskog ugovora s uglednom osiguravateljskom kućom, od 2007. godine klub nosi naziv KK ZAGREB CROATIA OSIGURANJE.

Politika kluba temelji se na velikoj brizi o mlađim uzrasnim kategorijama. Iz klupskog omladinskog pogona redovno u prvu momčad dolaze talentirani igrači koji se brzo promiču u nositelje igre naše momčadi. U ovoj sezoni, u raznim klupskim selekcijama, nastupa preko 500 potencijalnih budućih košarkaša. Najbolji pojedinci iz tog ‘mravinjaka’, u svibnju su ‘pokorili’ Europu i na završnom turniru NIJT Eurolige, iako su bili najmlađa juniorska selekcija u konkurenciji, uvjerljivo su osvojili prvo mjesto i naslov europskih prvaka. Također, kadetska selekcija već je krenula stopama svojih starijih kolega, uvjerljivo osvojivši naslov prvaka Hrvatske, dok su selekcije košarkaša rođenih 1998. i 1999. godine u svojim uzrasnim kategorijama još uvjerljivije osvojile naslov prvaka Grada Zagreba, u vrlo jakoj konkurenciji.

U protekloj sezoni seniorska momčad Mrava ostvarila je i najbolji plasman u regionalnoj NLB ligi. S osvojenim petim mjestom, uz naslov prvaka Hrvatske, ostvaren je bodovni kapital dostatan da Mravi po prvi puta predstavljaju hrvatsku košarku u Euroligi. I ove godine nedostajala je tek jedna pobjeda za plasman među četiri najbolje momčadi NLB lige i plasman na Final four. Brojne ozljede na početku sezone, uvjetovale su poraz u pretkolu Eurokupa i slabiji nastup u FIBA EuroChallenge kupu gdje su Mravi ranijih sezona bili vrlo uspješni.

U novu sezonu Mravi ulaze s izrazito visokim ambicijama. Iako će ponavljanje najuspješnije sezone u povijesti kluba biti vrlo izazovan zadatak, naša momčad spremno će dočekati i sezonu u kojoj će po prvi puta nastupiti u društvu najboljih europskih klubova. Uz određena osvježenja u momčadi, angažiranje novih kvalitetnih domaćih i stranih košarkaša, primarni cilj bit će afirmacija vlastitih mladih snaga. Juniorski prvaci Europe iz Barcelone zaslužili su i svakako će dobiti prigodu potvrditi svoj talent i u seniorskoj momčadi…

KK ZAGREB CROATIA OSIGURANJE 2010/11. (34:20)
– prvaci Hrvatske (16:3)
– pobjednici Kupa Krešimira Ćosića (3:0)
– 5. mjesto u regionalnoj NLB ligi (15:11)
– 4. mjesto u skupini FIBA EuroChallenge kupa (0:6)

 

Pogledajte financijski izvještaj KK Zagreba za 2017. godinu

Pogledajte izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu za 2017. godinu

Pogledajte financijski izvještaj KK Zagreba za 2016. godinu

Pogledajte izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu za 2016. godinu

 

 

alternative text
alternative text